Riippuvuudet

Riippuvuudet

Elämä pyörii yhden ja saman asian ympärillä eikä muihin asioihin jää aikaa. Ahdistaa kun ei tiedä, missä tärkeät ihmiset ovat. On huomauteltu, että juot tai pelaat paljon. Voisiko kyseessä olla riippuvuus, addiktio johonkin?

Haitallinen riippuvuus voi kehittyä toimintaan tai aineeseen, josta voi saada mielihyvän tunteita. Riippuvuudesta kärsivä voi käyttää huomattavan paljon aikaa ja vaivaa johonkin toimintaan tai aineen käyttöön. Riippuvuus täyttää koko elämän halliten sitä ja on ihmiselle ristiriitainen asia. Toisaalta se tuottaa välitöntä mielihyvää mutta samalla lisääntyvää haittaa. Se saattaa myös tuottaa häpeää, syyllisyyttä, ahdistusta ja vihaa.

Riippuvuutta on esimerkiksi uhkapelaamiseen (peliriippuvuus), seksiin (seksiriippuvuus), syömiseen (ahmimishäiriö), pakonomaiseen liikuntaan, ostamiseen (ostoriippuvuus) tai muuhun tyydytystä tuottavaan toimintaan. Internet-ajan ilmiö on nettiriippuvuus eli pakonomainen ja hallitsematon internetin käyttö. Nettiriippuvainen tuntee pakonomaista tarvetta viettää aikaa esimerkiksi keskustelufoorumeilla, peli- tai seksisivustoilla. Toiminnalliset riippuvuudet palvelevat monenlaisia tarpeita, kuten tarvetta turvallisuuden tunteeseen, jännitykseen tai sosiaalisiin suhteisiin.

Riippuvuutta voivat aiheuttaa esimerkiksi alkoholi, nikotiini, lääkkeet ja huumausaineet. Eri aineisiin liittyvät riippuvuudet muistuttavat paljon toisiaan. Riippuvuus ilmenee usein vaikeutena hallita aineen käyttöä, määriä tai lopettamista. Päihderiippuvuus kehittyy kyseisen aineen toistuvasta käytöstä, mikä johtaa riippuvuuteen liittyviin aivo- ja psykososiaalisiin muutoksiin.

Läheisriippuvainen henkilö tulee jostakin läheisestä ihmisestä sairaalloisen riippuvaiseksi. Sanotaan, että läheisriippuvuuden juuret ovat usein lapsuuden ihmissuhteissa, mutta kuka tahansa voi sairastua läheisriippuvuuteen eläessään epäsuotuisissa oloissa (esim. alkoholistin kanssa).

Meistä jokaisella on todennäköisesti kokemusta jonkinasteista riippuvuudesta joko itse koettuna tai läheisen kärsimänä. Riippuvuudet ovat jokapäiväisiä asioita, joihin ei välttämättä kiinnitä huomiota. Riippuvuudesta kärsivä ihminen ei pysty hallitsemaan mielihaluaan eikä tekojaan, vaan riippuvuus hallitsee häntä.

Riippuvuudelle altistavat perinnöllisten tekijöiden ohella sosiaalisen oppimisen kokemukset lapsuudessa ja nuoruudessa, mutta riippuvuus voi syntyä myös myöhemmällä iällä reaktiona erilaisiin elämänkriiseihin.

Perhe ja riippuvuus

Kun yksi perheenjäsen on riippuvainen, sairastuu koko perhe. Perheissä esimerkiksi alkoholin käyttö aiheuttaa usein riitoja puolisoiden välillä, ja lievästikin humaltunut vanhempi voi olla lapsen silmissä pelottava. Riippuvuudesta irti pääseminen vie aikaa ja vaatii parisuhteelta ja perheeltä paljon. Riippuvuutta ei pidä lopettaa vain perheen vuoksi, vaan riippuvaisen täytyy itse nähdä syy lopettamiseen. On hyvä tiedostaa koko perheen tarve saada apua ja tukea, ei vain riippuvaisen tarvetta.

Riippuvuuden hoito

Riippuvuudesta eroon pääseminen vaatii ongelman tunnustamista ja todellista halua luopua sitä aiheuttavasta aineesta tai toiminnasta. Riippuvuuksiin liittyy usein häpeää. Tämän vuoksi avun hakemisen kynnys saattaa olla monelle korkea. Riippuvuusongelmissa retkahtaminen on yleistä, ja tavoitteen saavuttamiseen liittyy myös epäonnistumisen kokemuksia. Onkin tärkeää, että hoidolle asetetut tavoitteet eivät ole ylimitoitettuja vaan realistisia. Riippuvuuden voittamisessa on usein kyse oman elämän hallinnasta. Tähän voi päästä esimerkiksi asettamalla itselleen tavoitteita lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.

Riippuvuuksia voidaan hoitaa tehokkaasti, mutta niistä voi päästä irti myös itsenäisesti. Jokaisen toipumisprosessi on yksilöllinen. Riippuvuudet ovat syntyneet vuosien kuluessa, joten on selvää, että juurtuneet tavat ajatella, reagoida ja tuntea eivät katoa hetkessä. Muutos ei tapahdu hetkessä, mutta se on mahdollista.

Hoitoon voi hakeutua yksin, pariskuntana tai perheenä, ja erilaisiin riippuvuuksiin on kehitetty myös oma-apuohjelmia.

Irja Hemmilä
psykoterapeutti

Varaa aika puhelimitse: 09 2280 5267  tai  nettiajanvarauksesta.

Varaa aika Soita