Header

Varaa aika puhelimitse: 09 2280 5267 / ma-pe klo 8.30-11.00 ja 12.00-15.30    |    Ajanvaraus

Väestöliiton blogi

Oletko liian kiltti deittailija?

Flickr, Capture the Uncapturable

Liian kiltti ihminen on usein myös liian kiltti deittaillessaan. Liika kiltteys voi ilmetä deiteillä esimerkiksi väärien ”signaalien” antamisena omasta kiinnostuksesta.  Liian kiltti deittalija saattaa esimerkiksi jäädä treffeille pidemmäksi aikaa, kuin haluaisi. Joku saattaa viettää vaikka koko päivän toisen kanssa, kun ei keksi, miten pääsisi lähtemään tilanteesta. Liian kiltti deittailija voi vastailla harvakseltaan kumppaniehdokkaan viesteihin, kun hän ei pysty kertomaan suoraan, ettei ole kiinnostunut tästä. Liian kilttiä deittailijaa pelottaa pettymyksen tuottaminen vastapuolelle, ja hän yrittää kaikin tavoin välttää tai laimentaa pettymyksen aiheuttamista, kuten suoraa torjumista.

Liikaan kiltteyteen liittyy ajatus, että vastapuoli ei kestäisi torjutuksi tulemista. Todellisuudessa voi olla niin, että liian kiltti ei välttämättä itse kestä toisen pettymystä ja loukkaantumisen ilmaisuja. Loukkaantumisen tunteet kuuluvat kuitenkin kaikkiin ihmissuhteisiin jossain vaiheessa. Pettymyksen aiheuttaminen deittikaverille voi olla karulla tavalla myös mahdollisuus työstää omaa konfliktinpelkoa ja taitoa keskustella hankalistakin asioista. Pettymyksen käsitteleminen voi auttaa myös miettimään, miten omassa lapsuuden perheessä käsiteltiin pettymyksen tunteita tai loukkaantumisia. Nämä kokemukset näkyvät aikuisuuden tapailusuhteissa. Onko lupa kuunnella omia rajoja ja päättää, kenen kanssa itsestä tuntuu hyvältä olla?

Liika kiltteys deittailussa ei lopulta ole kovin kilttiä toista kohtaan. On reilumpaa viestiä selvästi, mitä ajattelee, kuin antaa toisen ymmärtää jotain muuta. Liika kiltteys voi olla myös toisen aliarvioimista, aivan kuin toinen olisi niin hauras, etteikö hän selviäisi torjutuksi tulemisesta. Toki pettymys voi sillä hetkellä tuntua kuin maailmanlopulta. Toisen pettymyksestä selviytyminen ei kuitenkaan enää ole liian kiltin deittailijan vastuulla, kun tapailusuhde päättyy.

Liika kiltteys ei ole kovin kilttiä myöskään omaa itseä kohtaan. Kumppanin etsiminen voi tuntua toisinaan hyvin uuvuttavalta ja joskus johtaa jopa deittiuupumukseen. Pitkittyneet viestittelyt tai viipymiset treffeillä, jotka eivät tunnu hyviltä, voivat viedä paljon voimavaroja. Liika kiltteys voi johtaa myös rajojen rikkoutumiseen esimerkiksi oman yksityisyyden suhteen. Deittailija voi torjuessaan toisen esimerkiksi alkaa liikaa selitellä henkilökohtaisia syitään, kuten muuttunutta parisuhdetilannettaan, täysin tuntemattomalle ihmiselle.

Kaikissa ihmissuhteissa tarvitaan empatiakykyä, mutta sen ei saisi sulkea pois omien tarpeiden kuuntelemista. On hyvä muistaa, että kaikkia ei voi miellyttää. Toiselle ”kumartaminen” voi joskus olla omille tarpeille ”pyllistämistä”. Liika kiltteys on eri asia kuin kohteliaisuus tai hienotunteisuus. Joskus omasta itsestä huolenpitäminen aiheuttaa sen, että joku loukkaantuu, suuttuu ja pettyy, ja näin tapahtuu deittaillessa toisinaan väistämättä. Pettymyksen tunteet kuuluvat elämään, ja niistä voi selvitä. Pidä siis kiinni rajoistasi, kuuntele itseäsi ja uskaltaudu tavoittelemaan omaa unelmaasi.

Uusimmat julkaisut

Oletko liian kiltti deittailija?

Liian kiltti ihminen on usein myös liian kiltti deittaillessaan. Liika kiltteys voi ilmetä deiteillä esimerkiksi väärien ”signaalien” antamisena omasta kiinnostuksesta.  Liian kiltti deittalija saattaa esimerkiksi jäädä treffeille pidemmäksi aikaa, kuin haluaisi. Joku saattaa viettää vaikka koko päivän toisen kanssa, kun ei keksi, miten pääsisi lähtemään tilanteesta. Liian kiltti deittailija voi vastailla harvakseltaan kumppaniehdokkaan viesteihin, kun hän ei pysty kertomaan […]

Kadonneen motivaation jäljillä

Jos motivaatioon pystyisi vaikuttamaan vain lisäämällä tietoa, ei meillä olisi nykyisenkaltaisia kansanterveydellisiä pulmia lainkaan, totesi eräs kollegani kerran viisaasti. Jokainenhan tietää, mikä on terveellistä. Vaikka oma tavoite olisi kuinka hyvin perusteltu ja omasta mielestä tarpeellinen, onnistuminen on enemmän kiinni siitä, kuinka sopiva ja mahdollinen suunnitelma on juuri sinulle. Monet meistä innostuvat aika ajoin laittamaan elämäntapojaan […]

Me, keskellä elämää

  Jos nimeäisi yhden asian, jonka oppii vain elämällä, se olisi vastoinkäymisten vääjäämättömyys. Yksi ystäväni totesi jokunen aika sitten, että aika monilla tuntuu olevan keski-iässä raskasta. Joillakin on sairautta, toisella työttömyyttä, yhtä koskettaa vanhemman menetys. Monet myös kuvaavat ongelmia parisuhteessaan. Arki lasten kanssa on raskasta, yhteisiä hetkiä on vähän ja vaatimukset työelämässä kovia. Rankat kokemukset […]

Varaa aika